KARANLIK ODA TERAPİSİ
Duyu Bütünleme Terapisinde “Karanlık Oda” olarak adlandırılan “Snoezelen Room”, çoklu duyusal uyarım içeren özel dizayn edilmiş odalar kullanılır.
Karanlık Oda içinde özellikle görme, işitme, koku ve dokunma duyusuna yönelik uyarıcı materyallerle stres ve kaygının azalması, çocuğun gelişim evrelerinin desteklenmesi, davranış problemlerinin azalması ve terapi hedeflerine ulaşılmasına destek olması açısından oldukça etkin bir ortam sağlar.
Etkili Olma Yöntemleri:
- Gevşeme : Ortamın yumuşak ışık, yatıştırıcı sesler, rahatlatıcı kokular ve dokularla donatılması ile kişinin ajitasyonunu azaltır ve sakinleşmesini sağlar. Davranış problemlerinde azalma sağlar.
- Uyarım: Ortamın canlandırıcı müzik ve seslerle, heyecan verici görsellerle ve canlandırıcı kokularla düzenlenmesi kişinin uyarımını sağlar.
- Gelişme: Öğrenme ve gelişim aracı olarak kullanılabilir. Renk eşleştirme, neden-sonuç ilişkisi gibi panellerle donatılması çocuğun aktif katılımını destekleyerek bilginin hafızaya yerleştirmesini destekler.
- Terapi: Çoklu duyusal duyu ortamında en önemli kazanım tedavidir. Başka bir ortamda zorlanan çocuk Karanlık Oda içinde yapılan aktiviteler ile iyileşebilir. Özgüveni artar, iletişimi gelişir.
Karanlık Oda Terapisi Uygulama Alanları
- Duyu Bütünleme Terapisi uygulanması gereken kişiler
- Normal Gelişimin Desteklenmesi
- Özel Öğrenme Güçlüğü
- Özel Gereksinimli Bireyler
- Bilişsel Bozukluklar
- Psikolojik Problemler
- Beyin Hasarı Geçirilmesi
- Nörolojik Hastalıklar
- Az Gören ve İşiten Kişiler
- Yaşlılık
- Demans, Alzheimer
